Zarejestruj się / Zaloguj
Wartość zakupów: 0.00 zł
Koszyk

Wybór przypraw, czyli jak poprawić smak potraw?

Strona głównaBlogWybór przypraw, czyli jak poprawić smak potraw?

wielkość tekstu:A | A | A

Przyprawy są dodatkowymi składnikami wszystkich dań, stosowane zazwyczaj w małych ilościach, wspaniale wpływają na smak, zapach, a czasem nawet wygląd przygotowywanych potraw. Oprócz walorów smakowych posiadają także działanie konserwujące, pobudzają trawienie, a również działają leczniczo.



W dawnych czasach przyprawy były bardzo cennym towarem, podobnie do kamieni szlachetnych czy złota. Handel przyprawami przynosił ogromne zyski, a wiele wielkich wypraw geograficznych było organizowanych w celu dotarcia do krajów zasobnych w przyprawy. Z czasem ich sława objęła cały świat, bo pozwalają zróżnicować każdą kuchnię. Dieta bazująca na ograniczonej liczbie lokalnych produktów, dzięki przyprawom może stać się bardzo urozmaicona. Wśród przypraw wyróżniamy te naturalne, znane od wieków – zazwyczaj pochodzenia roślinnego i syntetyczne.


Do czego można używać poszczególnych przypraw?


Anyż – przyprawa dotarła do nas z Indii, jest używana w indyjskiej i śródziemnomorskiej kuchni. Przyprawia się nim sosy mięsne, rybne, potrawy z ryżem, napoje, alkohole, kompoty, rozgrzewające herbaty, a także gotowane warzywa.


Bazylia – najpopularniejsza w kuchni śródziemnomorskiej. Wspomaga nasz układ trawienny, odpornościowy, oddechowy a także wpływa pozytywnie na pracę nerek i serca. Ma bardzo wiele zastosowań – jest dodawana do: mięs, sosów, warzyw, owoców morza itp. Z samej bazylii można przygotować pesto.


Oregano – jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej. Stosuje się ją do sałatek, warzyw, ryb, zup, różnych sosów, mięs.


Cynamon – chętnie wykorzystywany do różnego rodzaju wypieków, najczęściej dodawany do jabłek. Można go też dodawać do mięs oraz napojów. Uważany jest za afrodyzjak, obniża też poziom cukru we krwi.


Goździki – idealne do marynat. Wykorzystywane też do potraw z ryb, mięs, ciast i alkoholi.


Imbir – jest to przyprawa o mocnym zapachu i smaku. Można używać jej do przyprawiania potraw wytrawnych, ale także do deserów. Nadaje się do doprawiania herbaty, kawy oraz ciast.


Kolendra – jest to przyprawa, która ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Ma dużo witamin i minerałów. Występuje często w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Może być dodawana do mięs, sosów, ryb, pasztetów, a także do kawy.

czytano: 57 razy

autor: bellabis.pl

data dodania: 2019-05-13 10:12:43

Strona główna
examples
examples

tortilla

examples

krążki cebulowe

examples

panierowane warzywa

examples

chrupiące kurczaki

examples

ryby

examples

chickenburger

examples

krewetki i owoce morza

Zapisz się do newsletter

Bądź na bieżąco

Facebook