Zarejestruj się / Zaloguj
Wartość zakupów: 0.00 zł
Koszyk

Jak uzyskać chrupiącą panierkę do kurczaka?

Strona głównaBlogJak uzyskać chrupiącą panierkę do kurczaka?

wielkość tekstu:A | A | A

Jak uzyskać chrupiącą panierkę do kurczaka?


Smażony kurczak to kulinarny klasyk. Jest to danie przepyszne i uwielbiane przez ludzi na całym świecie. Różne restauracje przeganiają się w tajemnych recepturach panierek, które są chrupkie i satysfakcjonują podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W naszej codziennej kuchni dań smażonych na głębokim tłuszczu nie jemy zbyt często. Bardzo dobrze, bo tego typu potrawy nie są lekkostrawne. Właśnie dlatego, jeżeli najdzie nas ochota na smażonego kurczaka, powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby było to danie idealne.


Chrupiąca panierka krok po kroku:


Wybranie odpowiedniego oleju – to bardzo ważna sprawa, ponieważ to danie jest smażone w głębokim tłuszczu. Idealny będzie olej o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia – polecamy użyć do tego celu np. olej słonecznikowy, arachidowy albo rzepakowy.


Optymalna temperatura oleju – istotne jest odpowiednie rozgrzanie oleju. Trzeba rozgrzać go bardzo mocno. Pamiętajmy, że po wrzuceniu na patelnię kurczaka temperatura spanie o około 20 stopni. Konsekwencją niewystarczająco rozgrzanego oleju będzie panierka tłusta i mało chrupiąca.


Delikatnie wkładaj kurczaka na patelnię – na patelnię z gorącym olejem wsadzajmy kurczaka delikatnie, najlepiej przy pomocy specjalnych szczypiec albo cedzaka.


Pamiętaj o przewracaniu – podczas smażenia nie wolno nam zapomnieć o przewracaniu kurczaka. Dzięki temu panierka będzie równomiernie chrupiąca i złocista.


Po usmażeniu odsącz kurczaka z nadmiaru tłuszczu – po usmażeniu wyjmijmy kurczaka na kratkę do pieczenia albo talerz z ręcznikami papierowymi. Dzięki temu nadmiar niezdrowego dla nas tłuszczu zostanie skutecznie zredukowany.


W czym panierować?


Dobrym sposobem jest zastosowanie tradycyjnej, polskiej panierki, czyli przy użyciu mąki, roztrzepanego jajka oraz bułki tartej. Można też pokusić się o podwójne panierowanie, aby panierka była grubsza. W takim wypadku kurczaka maczamy w mące, jajku, bułce tartej, a potem ponownie w jajku i bułce tartej.


Jeśli nie masz ochoty albo czasu na zastosowanie tej klasycznej metody, możesz użyć gotowej panierki do kurczaka, która nada mięsu rewelacyjnych walorów smakowych oraz cudownej chrupkości.

czytano: 227 razy

autor: bellabis.pl

data dodania: 2019-07-26 15:08:25

Strona główna
examples
examples

tortilla

examples

krążki cebulowe

examples

panierowane warzywa

examples

chrupiące kurczaki

examples

ryby

examples

chickenburger

examples

krewetki i owoce morza

Zapisz się do newsletter

Bądź na bieżąco

Facebook